22 Eylül 2013 Pazar

Gazete Üzerine Grafik ve Resim Sergisi

FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 
21 Ekim – 2 Kasım 2013 Galeri Işık İstanbul, Maslak

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, öğrencilerin sanat ve tasarım yoluyla kendilerini ifade etmelerine fırsat vermek ve özgün çalışmalarını değerlendirmek amacıyla İstanbul'daki lise öğrencilerinin katıldığı "gazete üzerine grafik, resim yarışması" düzenledi. Günlük gazeteleri bir sanat eseri boyutuna taşıyacak bu yarışmayla düzenli çalışma disiplinine, deneyselliğe ve yeniliğe fırsat vermeyi amaçladı. Eğlenerek üretmenin, farklıyı keşfetmenin sonuçlarını izlemek istedi. Yarışma öncesinde İstanbul'daki resim öğretmenleri ile yapılan çalıştay, projenin amacına ulaşmasında önemli bir katkı sağladı.

Yarışmaya İstanbul'daki 28 liseden 485 öğrenci katıldı. Yapılan değerlendirmede 5 öğrenci başarı ödülü, 40 öğrenci onur mansiyonu aldı. 129 öğrencinin çalışması ise sergilenmeye uygun görüldü. Bu projede, geleceğimiz olan gençlerin, içinde yaşadıkları topluma, toplumsal ve kültürel olaylara karşı oldukça duyarlı olduğunu gösterdi. Çalışmalarda onların günlük olayları yakından izledikleri, dikkatle yorumladıkları ve mizah yüklü eleştirilerde bulundukları görülmektedir.

"Gazete bilgilendirir, bilinçlendirir. Gazete araştırır, belgelendirir. Gazete yaşamı yansıtır, analiz yapar. Gazete farklılıkları gösterir, gündemi belirler. Bir iletişim aracı olarak gazetenin ömrü sınırlıdır. İçerisindeki makale ve haberler okunduktan sonra işi biter, ama sonrasında da sayısız işlevi vardır. Taşınırken kırılacak eşyalar sarılır. Kağıt torba, çocuklara uçurtma, kayık, güneş için şapka, camlara perde yapılır. Baca deliği kapatılır, camlar parlatılır. Boya, badana yaparken yerlere, dolaplara ve çekmecelere serilir. Piknikte mangal tutuşturulur, sofra bezi yapılır. Kağıtçılar toplar, satar, bütçeye katkı sağlar. Saymakla bitmez ama eğer istenirse gazete sanat malzemesi de olur, üzerine resim de yapılır. Taşıdığı doku, boşluklar, kısaca tasarımı, içeriği, haberleri, görüntüleri sanatçı için bir hareket noktası olabilir; duygu ve düşüncelerini yansıtacağı çalışma alanı haline gelebilir."

Işık Üniversitesi Maslak yerleşkesindeki Galeri Işık İstanbul'da 21 Ekim 2013 Pazartesi günü saat 16:00'da açılan sergi, 2 Kasım'a kadar izlenebilecektir.

İletişim: Prof. Hasip Pektaş 
Güzel Sanatlar Fakültesi 
Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Başkanı
0212 286 49 11 / 2043
hasipp@isikun.edu.tr