23 Ekim 2014 Perşembe

İşte Bursa’nın Yeni Logosu

Sabah.com.tr'den haber alınmıştır.

Tarihi Çarşı, Hanlar Bölgesi, Cumalıkızık ve Sultan Külliyelerinin UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesiyle dünyanın dikkatini üstüne çeken Bursa, şehir logosuyla göz doldurdu.

Tarihiyle, kültürüyle, doğal zenginlikleriyle, sanayisi, ticareti ve tarımıyla Türkiye'nin lokomotifi Bursa, şehir logosuna kavuştu. Logo, Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği tarafından hazırlandı. Şehir logosu ve mottosu, Merinos AKKM'de yapılan görkemli bir toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya Bursa Valisi ve Kültür Tanıtma Birliği Başkanı Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, kaymakamları, bürokratlar ve turizmcilerden oluşan 600 kişilik davetli katıldı. Davetliler, özel olarak hazırlanan Bursa şehir logosu rozetlerini göğüslerine taktı. Şair Serdar Tuncer'in sunumuyla renklenen lansman toplantısı, valilik önünde gerçekleştirilen Bursa şehir logosu bayrak çekme töreniyle sona erdi.

Markalar çağı
Bursa şehir logosunu tanıtan Vali Karaloğlu, ülkelerden çok şehirlerin ön plana çıktığını, yeni dünyada artık şehirlerin yarıştığını dile getirdi. Yaşadığımız çağın markalar çağı olarak da tanımlanabileceğini ifade eden Vali Karaloğlu, Bursa şehir logosuyla, Bursa'nın markalaşma yolunda çok önemli bir adım attığını ifade etti.

Bursa büyük bir şehir markasıdır
Bursa'nın büyük bir şehir markası olduğunu belirten Vali Karaloğlu, tarih, kültür, sanat, turizm, ticaret, mobilya, tekstil, sanayi gibi pek çok alanda söz sahibi olan Bursa'nın değerlerini şehir logosuyla yeni dünyalara arz edeceklerini ifade etti. Logo hazırlanırken, Bursa'nın birbirinden özel tüm değerlerinin temsil edildiğini, hiçbir değerin diğerini gölgede bırakmamasına özen gösterildiğini belirten Vali Karaloğlu: ''Tek bir değerimizi değil, birliği seçtik. Bursa şehir logosunun tüm değerlerimizle bağlantısı var'' dedi.

Bursa "Uluşehir"
Şehir mottosunun da tanıtıldığı toplantıda, 'Uluşehir' mottosunun neden tercih edildiğini Vali Karaloğlu açıkladı. Bursa'nın ulu çınarlarıyla ulu bir şehir, Uludağı'yla ulu bir şehir, sultanları, evliyaları, sinesinde yatanları ve yaşayanlarıyla ulu bir şehir olduğunu belirten Vali Karaloğlu, Uluşehir mottosunun şehir logosuyla birlikte yarından itibaren Valilik olarak tüm yazışmalarda, web sitelerinde, Valiliğe bağlı tüm kurumlarda kullanılacağını ifade etti.

"Bursa logosuna sahip çıkmalı"
Bursa'nın, tüm kurumların, tüm işletmelerin bu logoya sahip çıktıkça yaygınlaşacağını, katma değere dönüşeceğini belirten Vali Karaloğlu; Logo ve motto hepimizindir. Bursa'nın sembolüdür. Şehir logosunu yaşatmak, bir faydaya dönüştürmek, ancak Bursalıların birlikte başarabileceği bir iştir. Logoya can verecek bu ilgidir, diyerek şehir logosuna herkesin sahip çıkmasının gerektiğini ifade etti.

Bursa'ya yıldızlara komşu olmak yakışır
Toplantıda konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, yollar, çevre temizliği, toplu taşıma, alt yapı ve üst yapı faaliyetlerinin artık rutin hizmetler olduğunu hedeflerinin; Bursa'ya yeni ufuklar çizmek, o ufka sağlam adımlarla ilerlemek olduğunu kaydetti. Bursa'nın medeniyet harikalarını, kıymetlerini, Bursa ve Türkiye adına katma değere dönüştürmek için emek verdiklerinin altını çizen Başkan Altepe; ''Bursa yıldızlara komşu olmak yakışır, bunun için çalışıyoruz. Logomuz bizi hedeflerimize biraz daha yaklaştıracak'' dedi.

Logo ne anlatıyor?
Türk İslam sanatının en gözde motifi olan lale ve Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu'dan kalan zarif miras çintemani deseni Bursa şehir logosunun temel bileşenleri olarak dikkat çekiyor. Lale, birliği ve zerafeti; çintemani Türk devlet örfünün esasını oluşturan güç, adalet ve bilgeliğe gönderme yapıyor. Osmanlı'nın Bursa'da inşa ettirdiği eserlerde stilize edilerek kullanılan lalenin Anadolu'ya ve tüm imparatorluk coğrafyalarına Bursa'dan yayıldığı biliniyor. Lale bir medeniyet formu haline Bursa'da gelmeye başlıyor. Kültür Bakanlığı'nın kullandığı Türkiye logosunun uluslararası arenada bilinirliğinden yararlanmak da avantaj olarak görünüyor.

Kayıp mercan kırmızısı
Üç temel renk kullanılan logoda, kırmızı, İznik çini atölyelerinin teknik bir zaferi olarak kabul edilen, 300 yıl önce sırra kadem basan mercan kırmızısı anısına kullanıldı. Bursa'nın sırları, efsaneleri, termal kaynakları bu kırmızıda saklanırken lacivert ile Bursa'nın sosyal çeşitliliğine, uyum ve ahengine; Evliya Çelebi'nin 'Vel hasıl Bursa sudan ibarettir' sesi gelen maviyle de, pınarlarda billur; doruklarda buz kesen Bursa'nın su kaynaklarına işaret edildi. .

bursasehirlogosu.com
Kültür Tanıtma Birliği tarafından logo tanıtım filminin, kurumsal kimlik kılavuzunun ve logo broşürünün yayınlanacağı bir web sitesi de hazırlandı. İsteyen herkesin, kurumsal kimlik kılavuzunda istediği dokümanı indirebileceği, logo kullanımıyla ilgili bütün teknik detayların anlatıldığı site, logonun doğru kullanımı için bir rehber olacak.

Kusursuz organizasyon
Lansman Serdar Tuncer'in sunumu ve okuduğu şiirlerle renklendi. Özel olarak üretilen şehir logolu bayraklar ise gelecek haftadan itibaren kurumlara, işletmelere takdim edilecek ve Bursa şehir logosu Bursa semalarında dalgalanmaya başlayacak. Kusursuz bir organizasyona imza atan Bursa Kültür Tanıtma Birliği, Bursa'yı dünyanın en önemli destinasyonlarından biri haline getirmeye de kararlı.

Sabah.com.tr