13 Mayıs 2013 Pazartesi

ÇİZTANBUL Defterleri ve Ödüllü Eskiz Yarışması


Gerçek bir deftere gerçek malzemelerle not almanın, yazıp çizmenin apayrı bir tadı vardır… Dokusuyla, kokusuyla, spontan etkilere açıklığıyla bambaşka bir yaratıcılık deneyimi sunar insana…

Çiztanbul defterleri ve yarışmamız sayesinde, hiç tatmamış yeni kuşaklara bu deneyimi ilk kez tattırmak, unutmuş olanlara ise hatırlatmak amacındayız.

Çiztanbul projesi, farklı ülkelerden çizgi roman sanatçılarının İstanbul’u bizzat gezip tanımalarıyla başlamıştı.

İlk olarak, şehre dair sekiz farklı eser içeren kitap yayınlandı. Ardından, kitaptaki çalışmaların yer aldığı Çiztanbul sergileri ve imza günleri geldi: Yurt içinde ve dışında süregiden bu sergiler, İstanbul’un büyüsünü ustaların grafik yorumlarıyla buluşturmakta.

Ve şimdi de, Türkiye merkezli iki markanın ortak girişimiyle Çiztanbul defterleri hayat buluyor!

Studio Rodeo, gerçekleştirdiği özgün çizgi roman projeleriyle ünlü. Kuruluşundan bu yana büyük ilgi gören Deffter ise, birbirinden albenili yüzlerce defter tasarımıyla gerek Türkiye’de, gerek yeni açıldığı dünya pazarlarında çok sayıda satış noktasına sahip.

Deffter ve Studio Rodeo işbirliğiyle hayat bulan Çiztanbul defterleri, ilk etapta dört farklı tasarım ve iki farklı ebatla huzurlarınızda!

Not tutmak, çizim yapmak, şiir yazmak için ideal ölçülerdeki Çiztanbul defterlerini ofiste, evde, okulda keyifle kullanabileceksiniz.

İçlerine her tür kalemle rahatlıkla yazılıp çizilmesi için kaliteli ivory kağıtlar kullanılarak üretilen bu çok özel defterler paralelinde, bir de yarışma düzenleniyor:

Çiztanbul Defterleri Eskiz Yarışması Şartnamesi

Yarışma her yaştan amatör ve profesyonel katılımcıya açık, onu seçimleri ise serbesttir. 

Katılımcılar, aşağıdaki şartname maddelerini kabul etmiş sayılacaktır:

1.
Sayfaları katılımcının eskizleriyle dolu olarak yarışmaya gönderilecek defter, Studio Rodeo ve Deffter işbirliğiyle hayat bulan Çiztanbul defterlerinden herhangi biri olmalıdır. 

2.
Gönderilen defterin içinde eklentiler bulunmamalı; sayfa aralarına başka kağıtlara yapılmış çizimler karıştırılmamalıdır.

3.
Defterdeki her bir sayfanın doldurulmuş olması şartı aranmayacaktır; fakat tarz ve yeteneğin sağlıklı değerlendirilmesi yönünden, olabildiğince çok sayfanın kullanılması katılımcı adına avantajdır.

4.
Çalışmaların doğal eskiz niteliği taşıması jüri tarafından beklenmekte ve önerilmektedir. Yani, sayfalarda karalamalar, silmeler, araştırma çizgileri izleri bulunması tamamen normal kabul edilecektir. Öte yandan, sunuma hazır hale getirircesine titiz ilüstrasyonlar yapmak, veya, başka kağıtlarda tasarlanmış çizimlerin temize çekilmiş biçimde deftere aktarılması, yarışmanın ruhuna aykırıdır. Bu tür izlenim doğurmaktan kaçınılmasını, yarışmaya gönderilecek defterlerin gerçek birer etüd defteri olmalarını önemle tavsiye ederiz.

5.
Yaratıcılık, yetenek, özgün bakış ve özgün teknik kriterleri göz önünde tutulacaktır. Jüri, araştırmacı bilek hareketlerini veya herhangi bir fikrin sayfadan sayfaya evrimini; yani defterin başlı başına bir çalışma sürecine işaret etmesini pozitif bir gösterge olarak kabul edecektir.

6.
Yarışmaya gönderilmek üzere kullanılacak Çiztanbul defterinin sayfaları üzerinde her tür malzemeden yararlanılabilir. Füzen, kurşunkalem, dolmakalem, tükenmez kalem, tarama ucu, fırça, vb... Hatta, kağıt üzerinde kalıcı iz bırakacak herhangi bir nesne kullanılabilir; kahve bardağı veya ruj lekesinden patates baskıya varıncaya kadar her türlü efekt ve teknik, istenilen biçimde karıştırılabilir.

7.
Katılım için kullanılacak defter sayısında sınırlama yoktur. Dileyenler, yarışmaya çok sayıda farklı defterle başvurabilir. İçlerine eskiz yapılmış defterler, tek tek veya topluca gönderilebilir. Çok sayıda defterle katılmak isteyecek yarışmacılara önerimiz, tüm defterleri aynı mantıkta ve stilde eskizlerle doldurmaktan kaçınmaları. Her bir defterde farklı bir malzeme veya farklı bir teknik denemek; veya farklı mekânları, temaları, tasarımları ele almak, yarışmacının dereceye girme şansını yükseltir. Aynı katılımcıya ait farklı defterlerin ilk aşamayı geçmesi durumunda, bu da bir başarı kabul edilecek ve uluslararası jürinin puanlamasındaki herhangi bir eşitlik halinde katılımcı lehine değer kazanacaktır.

8.
Katılımcılar, her defterin ön kapak içine şu bilgileri okunaklı biçimde ve kalıcı bir malzeme ile yazmalıdır: İsim, soyisim, gün/ay/yıl olarak doğum tarihi, şahsi e-posta adresi, fiziki bir posta adresi, sabit telefon numarası ve/veya cep telefonu numarası.

9.
Defterlerin içinde sadece çizim bulunmak zorunda değildir, yazılar da bulunabilir. Ancak jürinin değerlendirmesi tamamen görsel boyutta kalacaktır. Yani, eskiz defteri içine yazılabilecek satırların anlamlarıyla veya edebî ifade güçleriyle değil, sadece ve sadece sayfa kompozisyonuna görsel katkılarıyla, genel estetik içindeki duruşlarıyla ilgilenilecek.

10.
Yarışmaya katılım, 30 Ağustos 2013 tarihine kadar açıktır. Defterlerin, bu tarihe kadar kargo veya posta ile aşağıdaki adrese gönderilmesi gerekmektedir:

Çiztanbul Defterleri Eskiz Yarışması,
Deffter Kırtasiye Kitap Basım,
Bahçelerarası Sokak, Marmara Apt.
No: 5/C Bostancı, Kadıköy – İstanbul
Telefon: 0216 373 70 11

Kargo veya postadaki gecikmelerin sorumluluğu, katılımcıya aittir.

11.
Eleme süreci, üç aşamadan oluşuyor. Bunlardan ilki olan ön elemeyi geçen 50 defter, Türkiye jürisinin değerlendirmesine sunulacaktır. Türkiye jürisi bu defterler içinden 10 tanesini seçecek, böylece kimlerin dereceye gireceği 2013 yılının Eylül ayı içinde netleşecek ve açıklanacaktır. 

Türkiye jürisi, bu şartnamenin 17. maddesinde değinilecek ihtimale karşı, yedek defterler de belirler.

Türkiye jürisinin seçtiği 10 defter ve gerektiği durumlarda çok hassas bir çalışmayla dijital ortama aktarılarak, içerikleri uluslararası jüri üyelerine sunulacaktır. Uluslararası jürinin puanlaması sonucu, ilk üç derece 2013 yılının Ekim ayı içinde kesinleşecek ve sonuçlar 28 Ekim 2013’te açıklanacaktır.

12.
Yarışma organizasyonu, sonuçların belirlenmesine kadarki süreçte herhangi bir sebeple jüri üyelerinde değişikliğe gitme hakkını mahfuz tutar.

13.
Jüri üyelerinin ve Studio Rodeo, Rodeo Yayıncılık ve Deffter çalışanlarının birinci dereceden yakınları yarışmaya katılamaz.

14.
Yarışma, yurtdışından katılıma da açıktır. Türkiye dışında bir ülkenin vatandaşı olmak veya Türkçe bilmemek, katılıma engel değildir. Ancak yarışma şartnamesi organizasyon tarafından başka herhangi bir dilde yayınlanmayacak ve bu metinde yer alan şartlar tüm katılımcılar için geçerli sayılacaktır.

15.
Yarışma için gönderilen defterlerin iadesi imkân dahilinde olmayacaktır. Katılımcılar bunu peşinen kabul etmiş sayılır.

16.
Dereceye girenlerin defterleri dahil olmak üzere, yarışmaya gönderilen her defterdeki eskizlerin her türlü kullanım hakkı katılımcılara aittir. Yarışma organizasyonu, katılımcının onayı olmaksızın defterdeki herhangi bir çalışmayı herhangi bir mecrada kullanmayacağını taahhüt eder.

17.
Her bir katılımcı, yarışmaya gönderdiği defterin içeriğindeki herhangi bir çalışmayı 1 Kasım 2013 tarihine kadar dijital ortamlarda veya amatör veya profesyonel amaçlı bir çalışma kapsamında kullanmayacağını taahhüt eder. Bunun sebebi, değerlendirme sürecinde özgünlük kriterinin ön planda olmasıdır. Yarışma için herhangi bir tarihte gönderilmiş bir çalışmanın, jüri değerlendirmesi sonuçlanmadan önce bir biçimde anonim hâle gelmesi riski, katılımcıyı da zor durumda bırakacak bir şaibeye yol açabilir. Yarışmaya gönderdiği defterden parçaları 1 Kasım 2013 öncesinde herhangi bir ortamda paylaştığı tespit edilen katılımcılar diskalifiye edilir. Bu tür bir diskalifikasyon Türkiye jürisinin seçiminden sonra yaşanırsa, uluslararası jüriye şartnamenin 11. maddesinde değinilen yedek defterlerden biri veya birkaçı sunulur.

18.
Yarışma organizasyonu, ödüle değer çalışma bulunamadığı şeklinde bir açıklama yapılmayacağını taahhüt eder. Yukarıda ayrıntısıyla anlatılan hassas süreçler sonunda, Türkiye jürsinin seçtiği ilk on ve para ödülü de içeren ilk üç derece mutlaka açıklanacak; vaat edilen ödüller sahiplerini bulacaktır.

Türkiye jürisi 

İrfan Okan (ressam; MSGSU Resim Bölümü öğretim üyesi)
Erdal Kara (ressam; MSGSU Resim Bölümü araştırma görevlisi)
Zeynep Akgün (ressam)
Murat Mıhçıoğlu (Studio Rodeo Genel Koordinatörü) 
Ziya Akyıldız (tasarımcı; Deffter Ltd. Şti. Genel müdürü)
Lalehan Uysal (grafik tasarımcı, kreatif direktör)

Uluslararası jüri

Ivo Milazzo (ressam ve çizgi roman sanatçısı, İtalya İlüstratörler Cemiyeti Başkanı) 
Charles Vess (ilüstratör, çizgi roman sanatçısı, ABD)
Roberto Diso (ressam ve çizgi roman sanatçısı, İtalya)
Dany (çizgi roman sanatçısı, Belçika)

Ödüller

Yarışma sürecinden birincilikle çıkan katılımcıya

*1.250 TL nakit para ödülü
*Çiztanbul defterleri serisine eklenmek üzere, telif bedeli de alacağı İstanbul temalı özgün bir kapak tasarımı yapma hakkı
*Rodeo Yayıncılık’tan 200 TL değerinde kitap seti
* Defteristan.com’dan yapacağı bir alışverişte geçerli olmak üzere 200 TL değerinde hediye çeki
* Grafik Tasarım dergisi yıllık aboneliği
* Arşiv Yayıncılık tarafından bir yabancı tasarım kitabı 

İkinciye

*750 TL nakit para ödülü
*Rodeo Yayıncılık’tan 150 TL değerinde kitap seti
*Defteristan.com’dan yapacağı bir alışverişte geçerli olmak üzere 150 TL değerinde hediye çeki
* Grafik Tasarım dergisi yıllık aboneliği
* Arşiv Yayıncılık tarafından bir yabancı tasarım kitabı 

Üçüncüye

*500 TL nakit para ödülü
*Rodeo Yayıncılık’tan 150 TL değerinde kitap seti
*Defteristan.com’dan yapacağı bir alışverişte geçerli olmak üzere 150 TL değerinde hediye çeki
* Grafik Tasarım dergisi yıllık aboneliği
* Arşiv Yayıncılık tarafından bir yabancı tasarım kitabı 

ve ilk aşamayı geçen diğer tüm katılımcılara, yani, çalışmaları Türkiye jürisi tarafından seçilerek uluslararası jüriye gönderilmiş yedi katılımcıya

*Rodeo Yayıncılık’tan 100 TL değerinde kitap seti
*Defteristan.com’dan yapacakları bir alışverişte geçerli olmak üzere 100 TL değerinde hediye çeki

Deffter ve Studio Rodeo olarak tüm katılımcılara başarılar diliyoruz. 


Gerçek bir deftere gerçek malzemelerle not almanın, yazıp çizmenin apayrı bir tadı vardır... Dokusuyla, kokusuyla, spontan etkilere açıklığıyla bambaşka bir yaratıcılık deneyimidir bu... Bu deneyimi, Çiztanbul defterleri ve yarışmamız sayesinde, hiç tatmamış yeni kuşaklara ilk kez tattırmak, unutmuş olanlara ise hatırlatmak dileğiyle...
Ayrıntılı Bilgi için Tıklayınız!