14 Ekim 2014 Salı

Nazan Erkmen İtalya'da Dünya Kadın Sanatçılar Sergisine Seçildi

Eserlerinde ve yaşmlarında “Kadını ve Çocuğu” konu olarak işleyen ve haklarını savunan dünya kadın sanatçıları seçildi. Uzak doğu ve yakın doğu kadın sanatçılar arasında Türkiye'den illüstrasyon sanatçısı Nazan Erkmen'de seçildi.

“Özgürlük gümüş ambalaj içerisinde sunulan bir armağan  değildir. Bir kadın  farklılığını ve bir kadın  olarak  özgürlüğünü ancak aklını ve ellerini kullanarak elde edebilir.   Uzun yıllar boyunca kaybettiklerini,  ideallerini, yaşadığı  aldatmacaları ancak aklı ve elleri ile elde edebilecektir. Izdıraplarını sadece ve sadece kendisi dindirebilecek  ve uğruna savaştığı değerleri  de yine sadece ve sadece kendisi   elde edebilecektir.  “   Bu tema üzerinden Milano ve Roma güzel sanatlar fakülteleri yüksek lisans öğrencileri eserlerinde kadın ve çocuğa odaklanan ve yaşamlarında da onların haklarını savunan kadın sanatçıları seçti. Kültür, sanat ve toplumsal konuları destekleyen ve  önemli bir referansa sahip olan İtalyan Vakfı Fondazione Roma ve (IULM, International  University of Languages and Media) IULM Dil ve Medya Uluslar arası Üniversitesi, Roma ve  Milano’da Yüksek Lisans öğrencileri tarafından teklif edilen bu projeyi üstlendi ve  Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinden seçilen; kadın ve çocuk haklarına verdikleri emek ve sorumluluk bilinci ile çalışan  kadın sanatçıların eserlerinden oluşan  bu önemli sergiyi  6 – 9 Kasım 2014 tarihinde,   aynı zamanda grafik sanatlar ile ilgili önemli bir dökümantasyon merkezi olan Palazzo Fandango Incontro, Roma’kültür merkezinde düzenlemeye karar verdi.  Serginin amacı  Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinden seçilen kadın sanatçıların eserleri üzerinden onların kendi öykülerini, evrensel kadını ve sergiye katılan  kadın sanatçının ait olduğu toplumla olan ilişkisini irdelemek.  Sergiyi düzenleyen kurul Kültür açısından  bakıldığında Avrupa ülkelerine uzak    olduğunu düşündükleri, ancak kendi yetenekleri ve kararlılıkları ile sivrilmiş  bu toplumlara ait  kadın sanatçıları  ülkelerinde olduğu kadar  dünya ölçeğinde de  tanıtmayı; onların  kendi ülkelerine özgü kültürel ve sanatsal zenginlikleri hakkında ortam yaratmayı amaçlamaktadır.   Roma’da Palazzo Fandango Sanat galerisinde yer alacak olan bu sergi  hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir.  Etkinlik, röportajlarla, yayınlarla, video ve fotoğraf çekimleri ve sanatçıların kendi resimledikleri kitaplarla zenginleşecektir.  Sanatçıların  çalışmaları ardındaki öyküleri ve ülkeleri ile  ilgili verecekleri bilgi sergi açısından büyük önem taşımaktadır. Seçici kurul adına Serginin kuratörleri Valeria Lenuzza ve Susanna Fiorentini’dir.  Katılımcı  tüm illüstratörler  gibi, Binbir Gece öyküleri anlatıcısı ve öykünün de ana karakteri olarak, topluma ait gelenekler ve dini inançların da  da ötesine giden kadını temsil eden bir ikon olarak Şehrazat   bu serginin sembolüdür.Şehrazat gibi, katılımcı sanatçılar da eserlerinde  kararlılık, cesaret ve özgürlük ruhu içerisinde kendilerini ifade etmektedirler.
Sergiye Çin Cumhuriyetinden Chrissy Ziada, Mısır’dan Dalia Ziada, Hindistandan Teju Behan, Smita Deba, Dulari Devi, Amruta Patil, İran’dan Shirin Adl. Marjane Satrapi, Israel’den İlana Zeffren, Japonya’dan Yuko Shimizu ve Yoko Furusho, Kore’den Kuin ve Mari Kim, Lübnan’dan Zeira Abirached, Zeina Bassil, Joumana Medelj, ve Maya Zankoul, Pakistan’dan Ambreen Butt ve Türkiye’den Nazan Erkmen davet edilmiştir. Sanatçıların resimledikleri kitaplar da ayrıca sergide yer alacaktır.

PROF.NAZAN ERKMEN
Kısa Özgeçmişi

1945 yılında Balıkesir'de doğdu.  Orta ve  Lise eğitimini Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde 1965 yılında tamamladı. 1982'de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Grafik Bölümü'nden mezun oldu. 1991’de Yüksek Lisans, 1994'da Sanatta yeterlilik eğitimini tamamladı. 1994’de Yard. Doç, 1996'da Doçent, 2001'de Profesör ünvanı aldı. 1998-2006 yılları arasında dekan yardımcısı ve grafik bölüm başkanı  olarak görev yaptı.  2006'da MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi   ilk kadın dekan  seçildi. 2009'da ikinci defa seçimle  dekanlık görevine atandı. 2006’da Kurum Bauhaus Birliği (AIAS)ne üye oldu. Müzik ve Film Canlandırma Bölümlerini kurdu.

Sanat alanı illüstrasyon olan Prof. Erkmen, 34 ulusal, 24 uluslararası sergiye katıldı. 16 ulusal, 4 uluslararası ödül sahibidir.   Çocuklar ve büyükler için 100 üstünde kitap resimledi. Sayısız konferans, bildiri verdi, makaleleri yayınlandı.Resimlediği önemli kitaplar arasında Gılgamış Efsanesi, Dede Korkut Öyküleri  ve Ömer Hayyam Şiirleri bulunmaktadır. 2009 – 2010 yılları arasında  resimlediği son kitaplar arasında Doğan – Egmonds  tarafından yayımlanan Karıncanın Anıları, Kör Kedi ve Sevdalı Fare  ve İstanbul Efsaneleri  Mim. Cengiz Bektaş’ın yazdığı “Kuşun Kanadında”, Nazlı Eray’ın  çocuklar için yazmış olduğu  kitaplar Kore’de basılacaktır.Bunun yanısıra sayısız kitap kapağı, afiş, şiir ve öykü resimlemeleri aktüel ve kültürel dergilerde  illüstrasyonları yayımlandı. 1998 ve 2000'de Japonya ve Bratislava "Selected Worlds Illustrators Biennali" (Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Biennali)'ne seçildi. Posta Genel Müdürlüğü tarafından basılmış 3 set uluslararası intercept pulları(masallar) ve  iki adet Atatürk ve Çocuk pulu basıldı. Yayımlanmış olan pek çok makale ve konferansı bulunmaktadır. Eserleri Japonya Hiroko Mori ve Stasys Müzesi Alanya Belediye Reisliği Adana Müzesi Mersin Üniversitesi ve çeşitli özel koleksiyonlarında bulunmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışında kitap resimleme ödülleri de alan Erkmen, açtığı kişisel sergilerle Türkiye'yi başarıyla temsil etti. 2008 yılında Türkiye’den illüstratör olarak Hans Christian Andersen’ ödülüne Türkiye’den  aday   gösterildi. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Dökümantasyon Vakfı Başkanlığı, Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Frankfurt Kitap Fuarında verdiği konferansta Türk İllüstrasyon Sanatını tarihsel belgelerle yabancılara tanıttı. Afiş ve kitap resimleme alanında açılan konkur ve  yarışmalarda uluslararası ve ulusal alanda  14 ödül kazandı. Ülkemizde olduğu kadar yurtdışındaki başarıları ile tanınan sanatçı  Doğu Avrupa İllüstrasyon Biennali'nde aldığı ödül ile "Seçilmiş Dünya İllüstratörleri" arasında yer aldı.  2009 yılında Polonya Resim Biennali  ve 2010 yılında Çek Cumhuriyeti,  Pilsen IV. Resim biennali ve 2010 yılında Üsküp Uluslararası Afiş Yarışmasında  jüri üyesi olarak görev yaptı.
34 kişisel sergi açtı.  Gılgamış Efsanesi Kasım 2011 tarihinde Torino Albertina Üniversitesinde,  Kelebeğin Gözünden Kadınlar sergisi ise İtalya,  La’Quila Çocuk Müzesinde Aralık 2011 ve 2013 yıllarında yer aldı. İllüstratörler Derneği,  UPSD, Çocuk Edebiyatı Araştırma Derneği, Görsav Görsel Sanatlar Vakfı, Kadın Eserleri Kütüphanesi  ve Dökümantasyon Merkezi genel kurul üyesidir. Halen  Doğuş Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı, Grafik Bölümü Başkanı ve öğretim üyesidir.Kitap resimlemeyi sürdürmektedir.


KATILDIĞI YURTDIŞI SERGİLERİNDEN SEÇMELER
•Birinci Asya İllüstrasyon Bienali Oito-Japonya, 2004(Ödül)
•Seçilmiş Doğu Avrupa Çizerleri Bienali,Japonya, 2003(Ödül)
•Seçilmiş Doğu Avrupa Çizerleri Bienali, Japonya, 2001(Ödül)
•Bratislava Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Bienali, Bratislava,
• ADA 1.Uluslararası Sanat Fuarı, 2000 (Ödül)
.Academie Belle di Arti de Torino ALBERTİNA Üniversitesi, İtalya, 2011
.Segri della İllustrazione Turca , Signs of Contemporary Turkish Illustration Art
20 – 30 November 2011, Academia di Belle Art L’Aquilla Torino
Il Mubag-Museo dei Bambini L’Aquila Etnorami VII Edizione Nomadismi del’arte Contemporanea Incontra Ravvicinati con artisti Interna Ziorale


Ödüller :
1986 Redhouse Yayınevi Dünya Masalları Resimleme Yarışması jüri özel ödülü
1992 TC Kültür Bakanlığı “Kitap ve Sevgi” Afiş Yarışması Birincilik Ödülü
1992 Noma Concours Unesco, Kitap Resimleme Ödülü , Bratislava1993 Noma Concours, Asya
Çizerleri Kitap Resimleme Bienali, Unesco,  Mansiyon, Japonya
1993 Mimar Sinan Üniversitesi – Eczacıbaşı A.Ş. “AIDS” Afiş Yarışması 3ncülük Ödülü
1995 Türkiye Büyük Millet Meclisi 75. Yıl 23 Nisan ÇdocukBayramı Afiş Yarışması, 3ncülük
ödülü
1995   TC Kültür Bakanlığı Yayımlar Dairesi:Başkanlığı “Eflatun Cem Güney Çocuk Kitapları
Yarışması” Mansiyon Ödülü
1997 TBMM Afiş Yarışması Mansiyon Ödülü
1998   Pen Yazarlar Derneği, Edebiyat Eserlerini Resimleme Birincilik  Ödülü
2000  TBMM Afiş Yarışması Mansiyon ödülü
2001 Doğu Avrupa İllüstrasyon Bienali İllüstrasyon alanında Onur Ödülü, Japonya
2004    First Biennale of Asian Illustrators 2004, Onur Ödülü, Oita, Japonya
2008 Hans Christian Andersen Ödüllerine Türkiye’den Aday Gösterildi. Bookbird A Journal of
Internationale Children Luterature Dergisi, 2008. Vol. 46. No.2’de ilan edildi
2013 Üniversiteli Kadınlar Derneği  tarafından “Yılın Başarılı Sanatçı – Akademisyeni”
2014 TÜMBİAD (Tüm Bürokatlar ve İş Adamları Sosyal Dayanışma Derneği) tarafından 8 Mart Dünya Kadınları Haftasında Türkiye’nin Sembol Kadınları arasında Seçildi.