11 Kasım 2014 Salı

2. İSTANBUL TASARIM BİENALİ BAŞLADI


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından,  Zoë Ryan küratörlüğünde Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil başlığıyla düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, 1 Kasım Cumartesi günü kapılarını açtı. 14 Aralık tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilecek bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 53 projeye ve bienal süresince 6 hafta boyunca devam edecek paneller, söyleşiler, atölye çalışmaları, film gösterimleri gibi pekçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bugünün tasarım çalışmalarının bir portresini çizmeyi hedefleyen ve “Şu anda gelecek nedir?” sorusunun cevabını arayan bienal, Arçelik, Doğuş Grubu & Bilgili Holding, ENKA Vakfı ve VitrA eş sponsorluğunda düzenleniyor.


2. İstanbul Tasarım Bienali, 30 Ekim Perşembe sabahı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yapılan bir toplantıyla basın mensuplarına tanıtıldı. Basın toplantısına, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, 2. İstanbul Tasarım Bienali Küratörü Zoë Ryan ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova konuşmacı olarak katıldı.



Küratör Zoe Ryan toplantıda yaptığı konuşmasında bienalle ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “İstanbul, tasarım konusunda düşünmek için özellikle uygun bir şehir. Türkiye’deki gündelik yaşamı birebir etkileyen konulara odaklanan bienal, mevcut zengin diyaloğa katkı sağlamak üzere, dünyanın dört bir yanında üretilmiş ve yeni doğan koşullara odaklanan çeşitli tasarım fikirlerini bir araya getiriyor.”  Ryan ayrıca şöyle ekledi: “2014 İstanbul Tasarım Bienali, belirli bir sonuca götüren bir adım ya da kendi başına bir süreçten ziyade, tartışma başlatacak bir girişim olarak düşünüldü. Bugünün yetenekli tasarımcılarının çeşitli projelerini bir araya getiriyor; aciliyet noktaları belirlemede ve günlük hayatta karşılaştığımız objeler, binalar ve çevremizi sorgulamada tasarımın oynadığı önemli rolün altını çiziyor ve çözüm oluşturma ve bu çözümleri hayata geçirme olanağı sunuyor.”



Basın toplantısının ardından bienal sergisi, küratör Zoë Ryan ve yardımcı küratör Meredith Carruthers rehberliğinde gezildi. Sergi gezisinin ardından 2. İstanbul Tasarım Bienali Etkinlik Alanı Antrepo 7’ye geçilerek buradaki Akademi Programı sergileri ve diğer etkinlikler basına tanıtıldı.



Bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu



2. İstanbul Tasarım Bienali’nin ortak alanı olan Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nun tüm katlarında yaklaşık 2.300 metrekarelik bir alana yayılan sergi, geleceği hayal ederken gündelik hayatta karşımıza çıkan tasarımlara ve bu alanda yenilikçi yaklaşımları benimseyen projelere yer veriyor. Sergide, Avustralya’dan Çin’e Fransa’dan Japonya’ya Meksika’dan Türkiye’ye Hollanda’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne 20’den fazla ülkeden katılan 200’ün üzerinde tasarımcının, tasarım, teknoloji, moda, grafik tasarım, şehircilik, ürün tasarımı, film ve yemek gibi alanları kapsayan 53 projesi yer alıyor.



Küratör Zoë Ryan ve yardımcı küratör Meredith Carruthers, sergi alanını çalışmaların içeriğine göre
5 bölüme ayırıyor. Farklı manifesto konularına göre derlenen bölümler, Yayın Bölümü, Kişisel Bölüm, Kaynaklar Bölümü, Norm ve Standartlar Bölümü ve Toplumsal İlişkiler Bölümü’nden oluşuyor.



Sergide ayrıca, küratörlerin tasarım sergilerinin tarihini incelediği “Bir Manifesto Olarak Sergi” başlıklı projesi de sunuluyor. Küratörlerin araştırmacı Maggie Taft ile işbirliği içinde bir araya getirdiği bu projede, 1956-2007 yılları arasındaki dönemden on üç tarihi etkinlik üzerine araştırmalar yer alıyor.



Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nun giriş katı altı hafta boyunca haftanın her günü farklı etkinlikler de ev sahipliği yapıyor. Salı günleri Kontraakt ekibinin yayın programı, Çarşamba günleri söyleşi ve paneller, Perşembe günleri ise film gösterimleri ve atölye çalışmalarıyla tasarım meraklıları için bir buluşma noktası oluyor.



2. İstanbul Tasarım Bienali etkinlikleri



İstanbul Tasarım Bienali, ana serginin yanı sıra gerçekleştirdiği etkinliklerle İstanbul’u bir tasarım kentine dönüştürüyor.  2. İstanbul Bienali Etkinlik Alanı Antrepo 7, altı hafta boyunca Akademi Programı sergisinin yanı sıra farklı sergiler, seminerler, söyleşiler ve atölye çalışmalarına da ev sahipiği yaparken, Tasarım Rotaları, Kadıköy’den Bul Kadıköy’de Buluştur projesi ve film gösterimleriyle bienal tüm şehre yayılıyor.
2. İstanbul Tasarım Bienali programı hakkında detaylı bilgi için: tasarımbienali.iksv.org



Akademi Programı:  İstanbul Tasarım Bienali bu yıl da birçok üniversiteyle işbirliği kurarak, temaya farklı bakış açıları sunan farklı projeleri izleyicilerle buluşturuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanında Türkiye’den birçok kentle birlikte, KKTC, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’dan 33 akademik kurumun 72 projesiyle zengin bir program sunan Akademi Programı sergisi, 1 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında üniversitelerin kampüsleri ve Antrepo 7’de gerçekleştiriliyor. Salıpazarı Liman Sahası’nda yer alan Antrepo 7, 2. İstanbul Tasarım Bienali Etkinlik Alanı olarak ilk defa halka açılacak.



İstanbul Tasarım Bienali’ne katılan tüm üniversitelerin projeleri için uzun vadeli bir arşiv görevi de üstlenecek bir dijital platform oluşturuldu. Polimeks Holding sponsorluğunda hayata geçirilen Akademi Programı Platformu’nda (www.iksv.appsoria.com) yer alacak tüm projeler arasında en çok tıklanan projeler farklı ödüller de kazanacak.



2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, 2014 yılının Polonya-Türkiye Diplomatik İlişkilerin Tesisinin 600. Yıldönümü kutlamalarının kültür programı çerçevesinde ve Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl işbirliği ile POLSKA IN BETWEEN adlı bir serginin yanı sıra çeşitli atölye çalışmaları ve söyleşiler de  gerçekleştirilecek. Antrepo 7’de yer alacak sergi, Polonya güncel tasarımını, ürün ve grafik tasarım örnekleri, tasarımsal düşünme, kamusal alan, yemek tasarımı, el sanatları, seramik çalışmaları ve kavramsal çalışmalar ile kapsamlı bir şekilde sunacak.



Antrepo 7’de ayrıca Arçelik, Türk Tuborg A.Ş. ve VitrA tarafından da çeşitli programlar ve atölyeler düzenlenecek.



Tasarım Rotaları: Kentin Asya ve Avrupa yakalarındaki farklı bölgeleri kapsayan 12 rotadan oluşan Tasarım Rotaları, ziyaretçilere farklı bölgelerdeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathane ve yapıların yanı sıra, çeşitli bölgelerin kendine has dokularının inceleneceği tematik yürüyüşler sunuyor.



“Bizimle Konuşun” Panel ve Söyleşileri: Bienal süresince Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda kürator, eleştirmen ve tasarımcıların bienaldeki diyaloglar ile karşılıklı fikir alışverişinin içeriği üzerine kurulmuş olan “Bizimle Konuşun” başlıklı ücretsiz panel ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. 21. yüzyılın tasarım manifestosu için yeni potansiyelleri araştıracak olan panel ve söyleşiler, VitrA sponsorluğunda yapılıyor.



Film Gösterimleri: Bienal süresince Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve TAK Kadıköy’de gerçekleştirilecek film programıyla gelecekte yaşamaya dair farklı yaklaşımlar izleyicilerle buluşacak.



Kadıköy’den Bul Kadıköy’de Buluştur: İstanbul Tasarım Bienali’nin, TAK Kadıköy işbirliğiyle hayata geçirdiği, 72 Hour Urban Action ekibinin “Kadıköy’den Bul Kadıköy’de Buluştur” başlıklı projesi kapsamında seçilen 5 kent mobilyası, Kadıköy’ün 5 buluşma noktasında uygulanacak. Tasarımlar, Kadıköy’ün farklı noktalarında 1 Kasım Cumartesi ve 2 Kasım Pazar günleri geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak İstanbullularla birlikte inşa edilecek.
1 Kasım tarihinde, 9.00’da TAK Kadıköy’de, 12.00’de Kadıköy İskelesinde, 15.00’de Kadıköy Boğa meydanında buluşulacak. 2 Kasım tarihinde ise uygulamalar, 9.00’da Moda çay bahçesinde ve 12.00’de Moda sahilde yapılacak.



Projelerin prototipleriyle süreçlerini anlatan tüm görsel ve video kayıtları ise 11 Kasım’dan itibaren Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’ndaki 2. İstanbul Tasarım Bienali sergisinde yer alacak.  



Onarım Manifestosu: İstanbul Tasarım Bienali, SALT Beyoğlu işbirliğiyle, 30 Ekim-8 Kasım tarihleri arasında tasarımcılar Cynthia Hathaway, Gabriele Oropallo ve Joanna vander Zanden’in kurduğu Repair Society’nin Onarım Manifestosu’nu İstanbullulara sunuyor.  2009 yılında Amsterdam’da başlatılan Repair Society hareketinin orijinal üyeleriyle gerçekleştirilecek projede ekip İstanbulluların katılımıyla açık bir forum yaratmayı ve bozulmuş şeyler için yeni bir onarı seti oluşturmayı hedefliyor.



2. İstanbul Tasarım Bienali’nde çocuk ve genç atölye programı



Bienal süresince her gün İnformel Eğitim-çocukistanbul tarafından EKO Tasarım adı altında çocuk atölyeleri düzenlenecek. Ülker Çocuk Sanat Atölyesi sponsorluğunda gerçekleştirilen atölye ve etkinlik programı kapsamında çocuklar ve gençler yaşanabilir ve sürdürülebilir bir gelecek için tasarımın bugünün rolünü sorgulayan, yeni yaklaşımlar üzerinde düşünderen çalışmalar gerçekleştirilecek. Farklı yaş grupları farklı içeriklerde hazırlanan program, hafta içi günlerinde okul grupları ile gelen öğrencileri, haftasonları ise aileleri ile birlikte ziyaret eden çocuk ve gençleri ağırlayacak. Ücretsiz yapılacak atölyelerle ilgili detaylı bilgi için: cocukatolyesi@iksv.org



Ayrıca, SALT Yorumlama işbirliğiyle, lise öğrencileriyle tasarım fikri ile bu alandaki akımlar ve yenilikçi düşünceler ele alınacak. Rehberler eşliğinde bienali gezecek olan öğrenciler, bienal ekibinin yanı sıra profesyonel tasarımcı ve mimarlarla tanışacak; kamusal mekân, mutfak tasarımı ve ergonomi konularında atölyelere katılacak.